Ainekset:
  • vehnäjauhoja
  • leivinjauhetta
  • suolaa
  • paljon rasvaa
  • maitoa
918417.jpg

Poikkesin äsken keittiöön tekemään en muista mitä, ja siellä oli Mari tohkeissaan, selvästikin leipomassa jotain. Sillä on vasta alkanut köksä koulussa. Ilahtuneena katselin kun se kaatoi litramitasta leivontamargariinia jauhojen sekaan ja ihmettelin ääneen miksei se käytä normaalia pikku desimittaa. "Mut tää on kätevä kun tässä lukee grammat." Siinä mitassa olikin tosiaan jotain grammamerkintöjä, sellaisia että paljonko suunnilleen olisi 50 grammaa jauhoja yms. Sen verran rasvaa oli nyt laitettu taikinaan, eli noin 2 dl sen puolen desin sijasta...

Aloin ohjailla pelastusoperaatiota: lisäiltiin muita aineksia suunnilleen samassa suhteessa ja hihitettiin. Ohjeessa ainekset sekoitetaan nyppimällä, ja Mari projektin aloittajana joutui laittamaan kädet taikinaan. ("Yäk mun kynnet!") Yritin esittää tietäväni mitä se nyppiminen on.

Kun taikinamöykyt saatiin uuniin, palasin omiin oloihini. Viidentoista minuutin kuluttua Mari tuli antamaan loppuraportin: Ottaessaan teeleipiä uunista se oli tiputtanut yhden, ottanut kopin mutta polttanut kätensä ja tiputtanut uunikuuman leivän lattialle. Koira oli syönyt sen, mutta leipä näytti raa'alta. Kehotin laittamaan leivät takaisin uuniin hetkeksi. Marin kommentti: "En taida kirjoittaa köksänvihkoon mitään tästä kokeilusta."